11 nov: Coronisch Tijdperk XI: BEET

11 nov: Coronisch Tijdperk XI: BEET

“Waar is mijn snoep?” brengt de jongste slaapdronken uit. Ik heb haar net nog een kus gebracht. Ik weet dat ik haar uit een diepe slaap haal, maar het MOET van haar, dus ik doe het, zij het met tegenzin. Woensdag 11 november is bijna voorbij en ik ben intens moe van de dag. Niet omdat ik meegelopen heb met Sint Maarten, want dat heb ik voor ’t eerst sinds – pak ‘m beet – tien jaar niet gedaan. De jongste liep zelf met een buurmeisje. Op z’n Coronisch natuurlijk, want Gemeente Amsterdam heeft er zelfs een omstreden spruitjescampagne op losgelaten om het leuren aan deuren te ontmoedigen. Hofkindjes liepen daarom in kleine clubjes langs de Hofhuizen die zich daarvoor hadden ‘opgegeven’. Dat kon via de Sint Maarten Hofappgroep die speciaal daartoe was opgezet om deze logistiek nauwkeurig te administreren.
Appgroepjes ploppen als paddenstoelen uit de grond. Wel zo makkelijk, al word ik soms horendol van de hoeveelheid en de verscheidenheid. Jammer toch dat al het handige, het goede, het slimme en het fijne op den duur ook een keerzijde heeft.

Ook aan onze hondjes zit een keerzijde. M en ik stapten ‘s ochtends klokslag negen de deur binnen van een afspraak in Zuid, toen mijn telefoon ging: de middelste. Ik nam op. Al wat ik hoorde was een geluid dat ik niet kon thuisbrengen. Het was hoog als een sirene, instabiel en vreselijk hard. Ineens was het duidelijk. Gehuil. Niet zomaar gehuil, hysterisch gehuil. Onze dertienjarige. Totaal overstuur. Ze kon niet meer normaal praten, pas bij de derde poging begreep ik wat er aan de hand was. Hond Ralfy had haar gebeten. Hard gebeten. Ze weet van zijn gebruiksaanwijzing. Maar ze was eigenwijs. Ze had willen knuffelen met hem. Maar hij duidelijk niet met haar.

Ze huilde hysterisch, ze bloedde en ze was alleen. Wij, haar ouders, waren minstens een half uur van haar verwijderd. “Rustig H…. rustig maar. Rustig, het komt goed,” hoop ik hardop. (Wat nu, denk ik, wat nu??) “Wijffie, ga naar eh… de eh… gangkast, (M: “de meterkast”) Ja, ga naar de meterkast, ja… oké, pak de verbanddoos… heb je de verbanddoos?…Oké, daarin zit dat bruine spul lieverd, (M: “Dat zit er niet in” Ik: “Dat zit er wel in!”) en dan pak je dat flesje met het roodbruine spul. Betadine. Heb je dat? Oké, dan moet je even wat watten uit de doos pakken (“K.. die liggen er misschien niet in!”) Wc-papier! Is ook goed! Pak je wat wc-papier en dan doe je daar de Betadine op. Lukt dat?” (Mijn god, die onmacht.) “H, ik wil je even zien, dus ik hang nu op en dan bel ik je even terug via WhatsApp, goed?” Ik bel en ik zie haar, mijn arme kind, met bebloed gezicht, met betraand gezicht. Met een hoop wc-papier voor haar mond. Ik vraag haar de prop weg te halen. En dan zie we ‘t; twee gaten met bijna symmetrische precisie. Twee gaten in haar onderlip.

Bij thuiskomst vinden we een huis in rust met een meisje verslagen op de bank. Ik zie de verbanddoos open, de Betadinefles open en een paar bruinrode proppen wc-papier. Tegen haar wang houdt ze een theedoek met daarin een zak diepvriesfruit, waarmee ze zo graag smoothies maakt. De honden – en al helemaal de boosdoener – kijken ons welgezind en sereen aan. Denk je dat je kind veilig en wel thuisonderwijs heeft om ‘het Kwaad’ te omzeilen, blijkt ‘het Kwaad’ ineens gewoon bij je thuis te zijn. En te kwispelen naar je.
“Hoe ga ik de buitenwereld dit nou vertellen?” denk ik bij mezelf. Wie gaat nu nog geloven hoe leuk jullie zijn, hoe lief en goedaardig? “Wanneer wordt-ie ingeslapen?” gaan ze vragen. “Wanneer doe je ‘m weg?”

De gaten in H. d’r onderlip zien er in het echt nog veel indrukwekkender uit. Ik bel de huisarts. De assistent heeft binnen tien minuten een plek voor ons geregeld. Ze kan zelf nog fietsen, mijn stoere dochter.

De gemondkapte arts is blij met al het bloed dat heeft gevloeid. Blijheid is besmettelijk. Bloed is goed, prent ik me in. Ik probeer waarderend naar de schone gaten in de onderlip te kijken. Over het dichten ervan is ze heel gedecideerd: “Daar ga ik niet aan zitten, dat besteed ik uit. Ik denk aan het OLVG. Of hebben jullie voorkeuren voor elders?” Ik knipper met mijn ogen en piep vanachter mijn mondkapje dat wij ervaringsloos zijn op het gebied van plastische chirurgie.

Niet veel later fietsen we naar het OLVG. In Oost, dus we hoeven niet ver. Maar ver genoeg om aangestaard te worden. Arme, lieve Dracula-dochter.

We parkeren onze fietsen bij de spoedeisende hulp waar een lege wachtruimte op ons wacht. Ik wil naast haar zitten wat eigenlijk niet kan, omdat de meeste stoelen Coronisch onzitbaar zijn gemaakt.  Brede riemen zijn strak over de stoelen gespannen. Koppig wurm ik me naast haar, waardoor mijn ene bil op zo’n riem belandt en mijn knieën in haar benen steken. Dit gaat niet over comfort, anderhalve meter van haar af zitten trek ik gewoon niet.
Na de intake bij de balie, waarbij ik me nog bijna in haar geboortejaar vergis (en dat heeft ze gehoord, helaas, dat ga ik nog om m’n oren krijgen) mogen we al gestaag naar het volgende station: de operatiekamer.

De operatiekamer oogt als een gezellige en ruime kinderkamer met een reusachtige zee-schildering aan de muren. Dankbaar laten we ons afleiden. Dolfijntjes en octopussen glimlachen bemoedigend en ook van de grijs geschilderde pijlstaartrog gaat een heilzame werking uit. Het enige wat ietwat detoneert in deze kamer zijn de levensechte zuurstofflessen met een wirwar aan snoeren naast haar kolossale ziekenhuisbed. Je zou toch denken dat het rust geeft, een paar van die saai grijze flessen levensadem naast je in zo’n diepzeekamer. Ik vond het alarmerend.
Ronduit lief was het zorgpersoneel dat in- en uitliep. H. kreeg een verdovende witte crème op haar lip. Halloween-waardig, kan niet anders zeggen. De chirurg liet nog op zich wachten, “hij is nog even bezig” zeiden ze. Nog even bezig… Knap toch, hoe zo’n futiel zinnetje gelijk je verbeeldingskracht teistert.

En intussen ligt je dochter ongevraagd vampier te wezen. “Kijk H., roep ik omstandig, “we kunnen nog wat lezen!” Ze houdt helemaal niet van lezen, maar je moet toch wat. Gretig pak ik een boekje uit de vitrinekast. Het blijkt een prentenboek voor nul tot driejarigen. “Er liggen ook Duckies, mam”, antwoordt ze bedaard. Ik vind er inderdaad drie uit 2018. Ze laat ze links liggen, want haar oog valt op iets anders. “Kijk!” wijst ze, “Koekjes!” Ze heeft het over een boekje van Van Lieshout en Posthuma. Ze ziet het liggen en ze vindt het maar wat raar dat ik het niet ken. “OMG, dit boekje las ik vroeger heel vaak op school!” Verwonderd kijk ik haar aan. Ik heb deze dochter niet eerder opgetogen zien worden van een boek met letters. “Hoe goed ken ik haar eigenlijk?” vraag ik me af. Ik ga bij haar zitten en sla het boekje open. Wij lezen nooit samen, maar vandaag lezen we samen. Een abnormale dag.

Toen de koek op was en het boekje uit en de chirurg “nog steeds bezig”, bood een kaartspel soelaas. Het waren er twee, met rode en blauwe achterkant, maar door elkaar gehusseld. Dankbaar sloegen we aan het sorteren. Een beetje orde in een pak kaarten, het voelde als controle en dat was heerlijk. We gingen 31’en, een spelletje wat ik rond m’n 13e eindeloos speelde met mijn nichtje. Zo levendig als toen wilde het niet worden. Dochter stelde voor te gaan pesten. Prima. Ik stond al op ramkoers met 2x ‘zeven blijft kleven’ en dan pestkaart 2 erbovenop, maar dat bleef haar bespaard, want wie kwam daar eindelijk binnen: Dokter Philip.

Dokter Philip was jong. In mijn ogen zelfs nog te jong om in een doktersroman te flaneren, maar toch bezat hij al die natuurlijke ‘gewichtigheid’, de aura van veel specialisten. Ik denk even aan mijn oma Marietje van Dam, die me dikwijls vertelde over haar doktersontzag: “Kind, als vroeger een arts de kamer binnenkwam, dan kwam God binnen.” We borgen de pestkaarten snel op, waarna de dokter kon starten met zijn ‘gepest’: de verdovingsprikken.
Daar lag ze. En wat zat ik ver. Minstens twee meter. Ik zag aan het op en neer gaan van haar buik, wanneer het pijn deed. Wilde van alles naar haar roepen, al mijn ‘duik in je wee’-ervaringen vertellen, haar yogatechnieken aanleren voor deze eindeloze paar minuten. Ik hield me in en toen ik dat niet meer hield zei ik: “Je doet ’t goed hoor, H, je doet ’t hartstikke goed.”
Na de verdovingsellende kwam het dichtnaaien. Mijn oog werd er naar toegezogen, het liefst had ik er met mijn neus bovenop gestaan, wat een fascinerende aangelegenheid. Vlees en huid werden weer strakgetrokken met draadje en schaartje. Aards en surreëel tegelijk. Ze naaiden mijn dochter…

Ze waren lief voor haar. En prezen haar rust en overgave. Al snel was de klus geklaard. En weer kreeg ze een ander aangezicht. Alsof de Botox in de aanbieding was, wat een gigantische onderlip. “God”, dacht ik, “wat hou ik van d’r.”

We namen afscheid van Dokter Philip en zijn gevolg. Maar niet voor lang. Volgende week mogen we weer bij hem op bezoek. In de tussentijd zal haar planning zijn verrijkt met driemaal daags tien milliliter antibiotica. Ze zal worden aangestaard op school. We zien ineens een voordeel van een mondkapje. Ze drinkt met een rietje en heeft een neiging tot kwijlen. En een aantal letters van het alfabet komen wat onhandig over haar lippen. Maar als dát het is…

“Ben je boos op Ralfy?” vraag ik haar.
Nee, schudt ze.
“Ben je bang voor Ralfy?”
Weer nee.
“Weet je hoe je ervoor kunt zorgen, dat dit niet weer gebeurt?”
Ze kijkt naar mij. Ze kijkt naar de hond.
“Ja” zegt ze.

Dit bericht heeft 83 reacties.

 1. takipci satın al

  The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much as this particular one.
  I mean, Yes, it was my choice to read through, however I genuinely thought you would have
  something helpful to say. All I hear is a bunch of crying about something you could fix
  if you weren’t too busy seeking attention. https://about.me/tmedya

 2. takipci satın al

  The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much as this particular
  one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I genuinely
  thought you would have something helpful to say. All
  I hear is a bunch of crying about something you could fix if you weren’t
  too busy seeking attention. https://about.me/tmedya

 3. buy delta 8 thc

  Hi, all the time i used to check blog posts here early
  in the dawn, for the reason that i love to gain knowledge of more and more.

  Here is my web page – buy delta 8 thc

 4. lili apk

  Hello there! I could have sworn I’ve been to this web site before but after looking at a few
  of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly happy I found it
  and I’ll be book-marking it and checking back frequently! https://www.rhmod.com/lili-postegro-apk-indir/

 5. lili apk

  Hello there! I could have sworn I’ve been to this web site before
  but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I found it and I’ll be book-marking it and checking
  back frequently! https://www.rhmod.com/lili-postegro-apk-indir/

 6. where to buy delta 8

  It’s amazing to pay a visit this website and reading the views of all mates about this piece
  of writing, while I am also eager of getting knowledge.

  My page … where to buy delta 8

 7. cbd gummies

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

  my web-site; cbd gummies

 8. where to buy CBD

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as
  defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  Also visit my webpage; where to buy CBD

 9. delta 8 near me

  At this time I am ready to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over again to read more news.

  Check out my homepage; delta 8 near me

 10. delta 8 THC area 52

  My brother suggested I may like this website. He was totally right.
  This put up truly made my day. You cann’t consider just
  how a lot time I had spent for this info! Thanks!

  Here is my web-site :: delta 8 THC area 52

 11. delta 8 thc

  I know this web site provides quality dependent articles or reviews and extra data, is there any other web page which presents these kinds of stuff in quality?

  my homepage; delta 8 thc

 12. Eartha

  It’s wonderful that you are getting thoughts from this post
  as well as from our argument made at this time.

 13. Grandpa Onesies

  You actually make it seem really easy along
  with your presentation however I find this matter to be really
  one thing that I feel I’d never understand. It sort of feels too complicated and very large for me.
  I’m looking ahead in your subsequent post, I will attempt to get the grasp of it!

 14. Awesome! Its truly remarkable piece of writing, I have
  got much clear idea about from this article.

 15. Fine way of telling, and fastidious piece of writing to take
  data about my presentation focus, which i am going to present in college.

 16. levitra

  Someone essentially assist to make severely
  articles I’d state. That is the very first time I
  frequented your web page and to this point? I surprised with
  the research you made to make this actual put up amazing.
  Magnificent process!

 17. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.

  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please shoot me an e-mail if interested. Kudos!

 18. Solitaire

  Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 19. Daily amazon coupon

  Hello there I am so glad I found your blog page, I
  really found you by mistake, while I was researching on Yahoo for
  something else, Regardless I am here now and would just like to say
  thank you for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked
  it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent work.

 20. Fantastic website you have here but I was curious if
  you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really love to be a part of group where I can get comments from other knowledgeable people
  that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Thanks!

 21. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.

  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your
  quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could
  look out for much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 22. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable info to
  work on. You have done a formidable job and our
  entire community will be thankful to you.

 23. takipçi satın al

  Article writing is also a excitement, if you
  be familiar with afterward you can write or else it is difficult to write.

 24. brawl stars apk indir

  It’s in fact very difficult in this full of activity life to listen news on TV,
  so I simply use internet for that reason, and get the
  newest news.

 25. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think
  of if you added some great pictures or videos to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this site could definitely be one of the best in its niche.
  Excellent blog!

 26. Latonya

  This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read all at one
  place.

 27. Quality posts is the important to be a focus for the
  visitors to visit the web page, that’s what this site is
  providing.

 28. Esperanza

  You’re so interesting! I don’t suppose I’ve truly read through a single thing like this before.

  So good to find someone with some unique thoughts on this subject matter.

  Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that is required on the web,
  someone with a little originality!

 29. postheaven.net

  Thanks for sharing your thoughts on Reformas madrid. Regards

 30. Thank you, I’ve just been looking for information about this subject
  for ages and yours is the best I’ve discovered so far. However, what about the bottom line?
  Are you positive about the source?

 31. Right now it seems like WordPress is the preferred blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 32. Heya! I just wanted to ask if you ever have any
  problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing a few months of hard work due to no backup.
  Do you have any methods to stop hackers?

 33. TV Season Spoilers

  Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about
  your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 34. delta 8 carts

  This is my first time visit at here and i am genuinely happy to read all at alone place.

  Check out my web page delta 8 carts

 35. Remarkable! Its in fact remarkable article, I have got much clear idea concerning from this paragraph.

 36. Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it 😉
  I am going to return yet again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue
  to help other people.

 37. Football Coaching

  If you are going for best contents like me, only pay a visit this web site everyday for the
  reason that it presents feature contents, thanks

 38. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you will be a great author. I will make sure to bookmark your blog
  and may come back down the road. I want to encourage you continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 39. It’s yes difficult to finfd experienced people on this
  topic, hobwever, ytou seem like you knosw what you’re talking about!
  Thanks

 40. Hello, I desire to subscribe for this blog to obtain most up-to-date updates, therefore
  where can i do it please help out.

 41. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks a lot

 42. Hello! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask.
  Does operating a well-established website like yours require
  a massive amount work? I’m completely new to writing a blog but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I can share my own experience and views online.

  Please let me know if you have any recommendations or tips for new
  aspiring bloggers. Thankyou!

 43. I want to to thank you for this great read!! I absolutely loved every little
  bit of it. I’ve got you saved as a favorite to look at new
  things you post…

 44. Wonderful post but I was wondering if you could write a litte more on this subject?

  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Many thanks!

 45. takipçi satın al

  excellent issues altogether, you simply won a new reader.

  What could you suggest about your publish that
  you made a few days ago? Any certain?

 46. Kindra

  My partner and I stumbled over here from a different page and thought I might check things
  out. I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page
  repeatedly.

 47. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright
  infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve either
  created myself or outsourced but it appears a lot of it is
  popping it up all over the internet without my permission. Do
  you know any solutions to help stop content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

 48. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s
  to be what precisely I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating
  on some of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome weblog!

 49. I got this web page from my pal who shared with me regarding this site and now this time I
  am browsing this website and reading very informative articles
  or reviews at this place.

 50. Hi my loved one! I want to say that this post is awesome, great written and include almost all vital infos.
  I would like to see more posts like this .

 51. takipçi satın al

  Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be
  on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know about.

  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could
  take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 52. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Extremely useful information specifically the ultimate phase 🙂 I deal with such info a lot.
  I was seeking this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

 53. Cheryle

  Keep on writing, great job!

 54. https://liveone9.com/

  You ought to take part in a competition for one of the most effective blog sites online. I will suggest this site!
  카지노

 55. Carplay Giulia

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog!

  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh
  updates and will share this site with my Facebook group.

  Talk soon!

 56. Hello there, There’s no doubt that your site
  could be having browser compatibility problems. Whenever I take a look at your web site in Safari,
  it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, great site!

 57. Rosie

  Great blog you’ve got here.. It’s hard to find good quality writing like yours nowadays.
  I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 58. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone
  3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the great work!

 59. Tissages brésiliens

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this
  matter to be actually something that I think I would never
  understand. It seems too complicated and extremely broad
  for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang
  of it!

 60. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you are just too fantastic. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.

  You make it enjoyable and you still care for to
  keep it wise. I cant wait to read far more from you.
  This is really a terrific site.

 61. takipçi satın al

  Excellent post. Keep writing such kind of information on your blog.

  Im really impressed by it.
  Hey there, You’ve performed an excellent job. I will definitely digg it and in my opinion suggest to my friends.

  I am sure they will be benefited from this
  website.

 62. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I’ve shared your website in my
  social networks!

 63. Hello, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane
  so any assistance is very much appreciated.

 64. Scot

  Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
  to assert that I get in fact enjoyed account your blog
  posts. Anyway I will be subscribing to your
  augment and even I achievement you access consistently
  fast.

 65. Dublin music school

  I will right away snatch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Please permit me recognise in order that I may
  subscribe. Thanks.

 66. sports injury

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts
  on this kind of house . Exploring in Yahoo
  I eventually stumbled upon this web site. Studying this info So i
  am satisfied to exhibit that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly
  what I needed. I such a lot indisputably will make sure to don?t omit this site and provides it a glance regularly.

 67. Phishing Testing

  I simply couldn’t go away your site before suggesting that I really loved the standard information an individual supply for
  your guests? Is going to be again often to inspect new
  posts

 68. Swab drug test

  For the reason that the admin of this website is working, no question very rapidly it will be famous,
  due to its feature contents.

Reacties