19 mei: Coronisch Tijdperk VI – AANRAKEN

19 mei: Coronisch Tijdperk VI – AANRAKEN

Mijn handen en de OR (Openbare Ruimte). Daar is iets wezenlijks in veranderd. De onschuld is eraf. Net als bij niezen en kuchen. Dat is in feite ‘not done’ geworden in de OR. Na een publieke nies, volgt een schaamtevolle blik, excuserend. Niet alleen bij mij, ik zie het ook bij anderen. Ik voel medeleven als een OR-niezer zich ineens manifesteert. Ik knik dan heel bemoedigend. Of ik roep: ‘Geeft Niks’. Kuchen is helemaal uit den boze. Alsof Het Kwaad dan even zichtbaar zou worden gemaakt.
Van al mijn niesjes en kuchjes ben ik me tegenwoordig bewust, zo niet overbewust. Ik vang een nies (toch een momentje van controleloosheid) helemaal op volgens het protocol, een soort ‘Corona-dab’. Ja, complimenten aan mijn (keurs)lijf. Maar mijn handen… Niet dat ze niet luisteren. Maar dat ze niets buiten mij om doen, daarvoor durf ik ze niet in het vuur te steken.

Laatst nog: ik wacht in de snacksalon (zo heet de snackbar tegenwoordig in de chique Watergraafsmeer) op een afhaalbestelling. Ik lees daar, de tijd dodende, de krant van de leestafel. Ik zie de krant – het Parool  –  en denk aan andere handen die deze krant ook hebben gepakt. Dan neem ik bewust het besluit: Ik pak de krant. Alles onder controle. Niks aan de hand.
Tot ik de pagina wil omslaan. Dat lukt niet. Ook niet met mijn (afgekloven) nagels. En dan gebeurt het: Als vanzelf gaat mijn linker wijsvinger naar mijn mond, wijken mijn lippen opzij, verschijnt de tong – heel even maar – en in één vloeiende beweging vliegt de vinger door naar het hoekje van de bladzij. De pagina kleeft aan mijn vinger. Hij is verlost. Dan pas schiet het door me heen: WAT DOE IK?
Ik denk: Is dit het begin van mijn einde?
Ik denk: Is dit het begin van iemand anders’ einde?
Ik denk: Doe normaal!
Ik denk: Heeft iemand mij gezien?
De snelheid van menselijk denken, is dat wel eens gemeten? Volgens mij kunnen daar geen ééntjes en nulletjes tegenop. Maar zo snel als gedachtes komen, verdwijnen ze weer. Alleen het daaruit voortvloeiende gevoel: angst – boosheid – schaamte, blijft hangen. Als een stinkende scheet.

De dag erna loop ik hard. Ik loop over het dijkje bij de Valentijnkade. Graspluimen reiken tot heup- ja zelfs schouderhoogte (ik ben niet zo groot). Het verlangen komt op als poepen: Aanraken. Die wuivende halmen aanraken. Tegelijkertijd denk ik (kun je meerdere gedachtes tegelijk hebben? Of krijgen de neuronen dan kortsluiting?): “Als iedereen dit gaat doen….” Ik smijt het overboord, deze eruptie van het ‘gezonde’ verstand. En ik besluit. Met een flink overbewustzijn raak ik ze aan: Hallo sprietjes, high five! De hele dijk lang zit ik aan de grassprietjes. Ook als fietsers me passeren, wandelaars. Ik voel me baldadig. Het braafste meisje uit de klas wreekt zich. Kijk, zij voelt ze, zij betast ze, zij eigent ze zich toe. Vrijheid.

Ik ren door. Ik loop langs de vaart nu. Het Amsterdam-Rijnkanaal rechts, het Nieuwe Diep links. Ik zie zwanen met hun kroost, een loopster loopt langs mij in tegenstelde richting. Ik kijk, ik verstap me, ik struikel! En in dat moment van vallen, waarin mijn lijf met rare stuipen het evenwicht wil hervinden, voel ik weer de paniek, maar door andere gedachtes: “Wie gaat mij zo helpen? Straks kom ik niet meer overeind! Wie durft me nog aan te raken? Wie gaat me dan in godsnaam oprapen? Welke vreemde wil zijn of haar handen aan mij vuilmaken?”

Op miraculeuze wijze, val ik niet. Ik blijf op de been. Ik hol door. Geschrokken. Wat voel ik mij… ja hoe voel ik me? Zo heb ik me niet eerder gevoeld, op een lentedag in mei. Ondanks alle fietsers, scooters, hardlopers, hondenuitlaters om me heen, voel ik mij vreemd alleen. Wat als ik zonet gevallen was? Hard gevallen, hier in de openbare ruimte.  Was ik dan écht een soort ‘onaanraakbare’ geworden? Ik passeer vissers, ik zwaai overdreven naar ze. En zij naar mij.

Pas veel later besef ik dat ik daarvoor niet had hoeven vallen. In de openbare ruimte was ik toch allang een onaanraakbare geworden? En ik niet alleen. Nee, wij allemaal.

Dit bericht heeft 59 reacties.

 1. Anoniem

  Wat fijn herkenbaar met al je gedachten en gevoelens. Zoals ze ook bij mij opkomen en soms weer gaan en soms blijven vreten. Dankjewel. Blij mee.

 2. Loes

  Wat mooi! Brok in mijn keel…

 3. Veta

  Saved as a favorite, I love your site!

  Look at my webpage :: delta 8 vapes – Veta,

 4. I have been browsing on-line more than three hours these days, but I by no means found any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty worth sufficient for me. Personally, if all website owners and
  bloggers made good content as you probably did, the web might be much
  more useful than ever before.

  Also visit my web page Best delta 8 gummies Observer

 5. Deana

  Thank you for some other great post. Where else may
  just anybody get that type of information in such a perfect means of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the
  search for such info.

 6. Ambrose

  always i used to read smaller content that as well clear their motive,
  and that is also happening with this paragraph which I am reading at this time.

 7. in web hosting

  I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you
  hire out a developer to create your theme? Great work!

 8. Howdy very nice blog!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your
  website and take the feeds additionally? I am satisfied to seek out numerous helpful
  information here in the put up, we’d like work out extra strategies
  in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 9. asmr their

  Right here is the perfect website for everyone who wants to find out about this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you
  (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a
  subject that’s been written about for years. Wonderful stuff, just wonderful!

 10. Irma Hopkins

  There’s definately a great deal to know about this issue.
  I love all the points you made.

 11. asmr their

  hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical points using this site,
  since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could
  damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot
  more of your respective intriguing content. Ensure that you
  update this again very soon.

 12. Hi, i think that i noticed you visited my blog so i came to “return the prefer”.I am trying to in finding things to improve my site!I assume its good enough to make use of some of your concepts!!

 13. There is noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure good points in options also.

 14. Kimberly Townsend

  Nice response in return of this matter with solid arguments and explaining the whole thing
  concerning that.

 15. why not try these out

  Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a marvellous job!

 16. Lorene Finnegan

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. However just imagine
  if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and clips,
  this website could certainly be one of the very best
  in its niche. Excellent blog!

 17. Maud Lineman

  Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a
  look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and fantastic design.

 18. Elenora Arciniega

  What’s up it’s me, I am also visiting this web page daily, this web page is in fact nice and the users are really sharing
  nice thoughts.

 19. Gaston Emberton

  Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 20. Erna Kime

  Appreciating the commitment you put into your
  blog and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once
  in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Great read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 21. Vonda Ravencraft

  Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established
  blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not
  sure where to start. Do you have any tips or suggestions?
  Many thanks

 22. Sandie Sylvest

  Now I am going to do my breakfast, once having my breakfast
  coming yet again to read other news.

 23. Myung Nicols

  I am sure this post has touched all the internet users, its really really pleasant article on building up new
  weblog.

 24. Maud Lineman

  I feel that is one of the most vital info for me. And i’m satisfied studying your article.
  However should observation on few basic things, The site
  style is wonderful, the articles is in reality great :
  D. Just right process, cheers

 25. Stanford Downer

  I read this piece of writing completely on the topic of the resemblance of latest and
  preceding technologies, it’s awesome article.

 26. Stephenie Nevitt

  Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Thanks a lot!

 27. Mirta Stoddart

  I used to be suggested this web site by means of
  my cousin. I’m now not positive whether or not this
  put up is written by him as nobody else recognise such specified about my
  difficulty. You’re wonderful! Thank you!

 28. Vaughn Gangi

  No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she desires to
  be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 29. Derick Kindrick

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent
  for this information! Thanks!

 30. Keneth Manos

  I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It’s pretty worth enough for me.

  In my view, if all website owners and bloggers made good content
  as you did, the net will be much more useful than ever before.

 31. Melony Sturdivant

  Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this content together.
  I once again find myself spending way too much time both reading
  and commenting. But so what, it was still worth it!

 32. Refugia Santucci

  Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info much.
  I was looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 33. Nguyet Harrison

  This is the right webpage for anybody who wants to find out
  about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).

  You definitely put a new spin on a subject which has been written about for a long time.

  Wonderful stuff, just excellent!

 34. Marget Berra

  You made some decent points there. I checked on the web
  to find out more about the issue and found most people will go
  along with your views on this web site.

 35. Christinia Nishida

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who
  had been doing a little homework on this. And he actually bought
  me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your site.

 36. Oralia Predmore

  Hello there! I just want to offer you a huge thumbs up for your
  excellent info you have got here on this post. I am returning to your blog for more
  soon.

 37. Eneida Broderson

  Attractive component of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert
  that I get actually enjoyed account your weblog posts.
  Anyway I’ll be subscribing in your augment or even I achievement you access consistently fast.

 38. Fidela Mccleary

  Good answer back in return of this matter with genuine arguments and telling
  all about that.

 39. Maud Lineman

  Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s
  webpage link on your page at proper place and other person will
  also do similar for you.

 40. Hilario Sulser

  I am really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A few of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.

  Do you have any recommendations to help fix this problem?

 41. Kemberly Sheth

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and
  wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 42. Loài chó Poodle

  This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn?t know who to ask. Glimpse here, and you?ll definitely discover it.

 43. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 44. Poodle

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 45. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!?

 46. Chó săn vịt

  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 47. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

 48. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 49. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!?

 50. I?m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that?s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 51. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!?

Reacties